Quantcast
Channel: Goblen ART
Viewing all articles
Browse latest Browse all 63

Despre prelucrari si goblenuri

$
0
0

DESPRE PRELUCRARI I

Invit toate persoanele care prelucreaza imagini in vederea obtinerii unui model de goblen, sa ma ajute, sa explic celor care isi doresc asa ceva, ce presupune aceasta activitate.

1. IMAGINEA
Conditia principala ca un model sa fie reusit este calitatea imaginii ce urmaza a fi prelucrata. Imaginea trebuie sa fie foarte clara si de mare rezolutie. Ma refer aici doar la imaginea in format digital si nu la o fotografie pe suport de hartie.

2. DIMENSIUNILE
Cel ce doreste o prelucrare, poate alege fie inaltimea, fie latimea ca cerinta, insa trebuie sa tina cont si de ceea ce reprezinta imaginea aleasa. Un model cu multe personaje nu v-a iesi bine niciodata intr-o dimensiune mica, nici daca are 400 de culori. Fata unui personaj are nevoie de cel putin o patratica, sa-i distingem nasul si ochii. Daca modelul este complex, cu multe detalii, necesita si el o dimensiune mare.

3. CULORILE
Abilitatea unui bun prelucrator nu sta in numarul mare de culori pe care le foloseste, ci in cat de bine poate scoate un model in sub 100 de culori astfel in cat cel ce il coase sa nu treaca prin chinuri care dureaza o vesnicie. Greseala aceasta de prelucrare apare la cei care doar prelucreaza si nu cos ce produc sau nu au un partener care le coase modelele. Insa unele modele, cum ar fi cele cu flori de exemplu, daca ni le dorim lucrate intr-o dimensiune mai mare de 30/40 pot necesita pana la 150 de culori. Trebuie sa tineti cont ca, ori cat de abili ati fi in coaserea goblenului cu un numar mare de culori, timpul de executie se mareste proportional cu numarul de culori folosite si nu cred ca va doriti ani de zile sa terminati o lucrare.

AVERTIZARE!
Nu comandati si nu cumparati prelucrari de la persoane care nu va pot arata goblenuri cusute dupa prelucrarile lor sau refuza sa va puna in legatura cu cei ce le-au cusut modelele. Nici o prelucrare frumoasa, care e postata pe internet nu e o garantie a unui goblen reusit. Acea imagine poate fi Photo-Shop -ata sau e realizata in dimensiuni si numar de culori diferite de cele afisate.
Sper, cu ajutorul dumneavoastra, sa-i promovam pe acei care prelucreaza cu simt de raspundere si sa-i demascam pe cei interesati doar de propriul buzunar, caci prea multa lume iroseste timp si bani in cautatea unui model de calitate, peste cea oferita de firmele producatoare de modele. Nu cadeti in extaz la o prelucrare care nu spune ce dimensiuni si numar de culori are. Garantat nu poate fi cusuta mai repede de 2 ani cate 8 ore pe zi si sigur nu vreti asa ceva, caci nu se merita efortul coaserii decat daca vreti sa intrati in Cartea Recordurilor.

DESPRE PRELUCRARI II

O prelucrare nu poate fi comparata cu alta prelucrare decat daca, ambele prelucrari au folosit aceeasi imagine (ca dimensiune si memorie ocupata) , acelasi tip de ata si numar de culori si evident aceeasi dimensiune pentru model. Orice alte modificari, face ca prelucrarea de referinta, sa nu mai aiba baza de comparatie privind abilitatea celor care fac prelucrarea.
Nu poti compara o prelucrare in 70 de culori Anchor cu 150 DMC. Un exemplu ales la intamplar…e. E ca si cum ai compara portocale cu lamai ca deh, tot citrice sunt.
Presupunând ca de fiecare data imaginea de prelucrat este aceeasi, ori de cate ori prin prelucrare marim dimensiunea sau numarul de culori la prelucrare, modelul va fi mai reusit, daca reducem dimensiunea si numarul de culori vom obtine un model in care detaliile se vor pierde si in locul lor apar pete de culoare.
Experienta celor peste 30 de ani in care am cusut mai mult de 150 de goblenuri (se pot vedea in site www.goblenart.com si numara exact) ma face sa afirm ca, un goblen reusit poate fi obtinut cu un numar de aprox.90 de culori, fie el mai mare sau mai mic in functie de tema aleasa. Cei care nu-si cos singuri prelucrarile sau nici macar nu le vad lucrate de altcineva, nu pot evolua ca buni prelucratori, pentru ca nu stiu ce se intampla in realitate pe panza cu culorile. Ca sa intelegeti mai bine, puteti sa vedeti cum arata goblenurile cusute de mine, dupa prelurarile de acum 10 ani si cele cusute in ultimii ani. Nu trebuie sa fii un specialist ca sa-ti dai seama de diferenta . II admir, ii respect si as dori sa-i cunosc pe toti cei care au ajuns sa coase dupa propriile prelucrari. Ei sunt cei care vor duce mai departe arta goblenului si-mi doresc ca multi dintre dvs. cei care cos si citesc aceasta postare sa le urmeze exemplu daca, cu adevarat goblenul face parte din viata lor.

DESPRE PRELUCRARI III

Daca sunteti in posesia unei prelucrari trebuie sa stiti ca, goblenul obtinut va arata usor diferit ca nuanta , mai mult contrast de culoare. La fel e si cu poza de control a modelului. Aceeasi prelucrare v-a arata diferit, ori de cate ori o veti deschide pe un alt calculator, telefon, lap-top deoarece setarile de reglaj pe monitoare sunt diferite. De multe ori sunteti nemultumiti de ceea ce vedeti pe ecran si vreti ca cel ce a facut prelucrare, sa faca mo…dificari de nuante, mai inchise sau mai deschise. Astfel de cereri sunt executabile in bine, doar daca sunteti langa cel ce prelucreaza si priviti in acelasi monitor. Altfel ii cereti sa strice ceea ce prelucratorul vede ca arata bine pe monitorul lui si el este cel care are controlul imaginii, nu dvs.
Daca sunteti in posesia unui program care transforma o imagine in schema de goblen v-a trebui pentru inceput sa setati monitorul astfel incat, culorile redate sa fie cat mai apropiate de culorile surubitelor folosite in prelucrare. Apoi pentru o mai mare garantie ca reglajul e bine facut, coaseti la prima prelucrare 1-2 patratele reprezentând fete umane (ochi, nas gura) , in nici un caz o bucata de cer , peisaj sau faldul unei rochii si comparati ce ati cusut cu ceea ce vedeti pe monitor. Aceleasi operatiuni sunt necesare ori de cate ori schimbati tipul de calculator sau doar monitorul la care lucrati prelucrarea.
Cine nu parcurge aceste etape v-a reusi sa faca prelucrari bune dar nu si goblenuri reusite. De aceea e bine sa va asigurati ca va procurati prelucrarile de la persoane care va pot arata o prelucrare si goblenul cusut dupa acea prelucrare.Verificati in totdeauna daca dimensiunile si numarul de culori corespund la ambele, goblen si prelucrare.
Ideal ar fi ca toti pasionatii de goblen sa-si faca prelucrarile dupa care cos si astfel goblenurile lor vor fi cu certitudine UNICATE si vor contine o parte din personalitatea celor care le-au facut.
Daca nu mai sunteti la varsta la care ati mai avea chef sa invatati sa prelucrati si va cumparati prelucrarile, e bine sa va obisnuiti sa precizati numele celui care a facut prelucrarea daca sunteti multumit de modul in care arata el, la fel cum spunem azi ca un goblen sau altul e de Pitesti sau Focsani. Asa vor ajunge si cei ce prelucreaza cu simt de raspundere, sa se bucure de munca lor, alaturi de cel care i-a acordat incredere si a investit timp si bani in ceva ce nu stia cum v-a arata la final.

DESPRE NIVELUL STADIULUI LA CARE COASETI GOBLEN

Acestea sunt etapele trecerii la goblenul unicat.
1. Goblenul pictat (1-2buc)= stadiu gradinita – antreneaza mana la cusut uniform. Nu este neaparat necesar.
2. Goblenul cu schema pana in 20 culori(1-2 buc) = clasele primare – te invata cum sa citesti si sa urmaresti o schema
3. Goblenul cu schema pana in 50 culori(3buc, cate 1 pt. fiecare 10 culori adaugate) = scoala generala
4. Goblenul cu schema peste 70-90 culori (3buc) = liceu
5. Goblenul UNICAT = studii universitate – de aici in acolo intervine si cel ce coase asupra modelului, chiar daca nu-si face singur prelucrarea, dar stie sigur ce vrea de la modelul dorit.
6. Goblen Unicat prelucrat personal = master
Acum stim fiecare la ce nivel de coasere a goblenului ne aflam.

Cu multi ani in urma, nu prea reusea multa lume sa treaca de scoala generala, din lipsa accesului la programe de prelucrare. In ziua de azi NIMENI nu are voie sa renunte la studiile universitare, daca vrea ca ceea ce obtine in urma unei munci colosale, sa aiba si valoarea muncii prestate. Valoarea unui obiect consta in primul rand in unicitatea lui, apoi in munca depusa pentru a-l produce.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 63

Trending Articles